Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ

Απέτυχε ο «βομβαρδισμός»

Τέσσερα αεροπλάνα Piper Cheyenne II (PA-31T) σηκώθηκαν από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και σκίζοντας τον ουρανό έφτασαν μέσα σε ακραίες συνθήκες, πάνω από τον κάμπο της Πέλλας και της Ημαθίας, με στόχο να διαλύσουν τα χαλαζοφόρα νέφη.

Μέγεθος ροδάκινου είχε το χαλάζι (φωτογραφία από την εφημερίδα ΛΑΟΣ της Βέροιας)
Μέγεθος ροδάκινου είχε το χαλάζι (φωτογραφία από την εφημερίδα ΛΑΟΣ της Βέροιας)
Η χαλαζόπτωση όμως ερχόταν με σφοδρότητα, και παρότι τα αεροσκάφη άνοιξαν την... κοιλιά τους και «ξέρασαν» ρουκέτες ιωδιούχου αργύρου, δεν έσωσαν τον κάμπο από την ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή.
«Η καταιγίδα ήταν υπερφυσικά μεγάλη, από αυτές που συμβαίνουν μία φορά στα 20 χρόνια. Επιχειρήσαμε στην ουρά της καταιγίδας, αλλά η σφοδρότητά της απλώς περιόρισε το ακραίο φαινόμενο και δεν το διέλυσε», ανέφεραν στελέχη του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ.
Το χαλάζι σε μέγεθος.. ροδάκινου έπληξε όλο τον κάμπο της Πέλλας και της Ημαθίας. Στην Πέλλα είχε επίκεντρο την περιοχή της Σκύδρας και στην Ημαθία την Κουλούρα και τη Νάουσα. Ηταν τέτοια η σφοδρότητα της χαλαζόπτωσης που κατέστρεψε μεγάλες εκτάσεις σε δεντροκαλλιέργειες, στέγες σπιτιών και κτηνοτροφικών μονάδων, αυτοκίνητα, ακόμη και φωτοβολταϊκά πάνελ, ενώ ένας αγρότης χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Νάουσας με ελαφρά τραύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου